Verslag bezoek Havep

Verslag bezoek aan Texperiënce Centre Havep op dinsdag 9 april 2024

Op dinsdag 9 april 2024 hebben 50 heemleden de lezing en excursie:
“Texperience Centre Havep” door dhr. Winfried Rooswinkel bezocht en meegemaakt.

We zijn gastvrij met koffie/thee en gebak door Winfried Rooswinkel ontvangen in het unieke en prestigieuze gebouw aan de Parallelweg 6-06, Goirle. Havep is al sinds 1865 letterlijk en figuurlijk verweven met Goirle.

Havep

Zoals het verhaal in Genesis 41 kende het bedrijf haar vette en magere jaren.
De kredietcrisis of bankencrisis die in de zomer van 2007 ontstond bereikte in het najaar van 2008 een hoogtepunt en liep pas af in de loop van 2011. De kredietcrisis had wereldwijde gevolgen.
Als onderneming moet men inspelen op de ontwikkelingen die zich in de maatschappij voordoen. Een crisis kan ingrijpende maar Heemberichten nr 21, augustus 2024 2/8 ook inspirerende veranderingen te weeg brengen.
De bedrijfsgebouwen van Havep werden gesloopt. Daardoor verdween in Nederland de
productiecapaciteit. De maakindustrie verschoof volledig naar Havep-fabrieken in Tunesië en Macedonië. Voor noodzakelijke halffabricaten vond men toeleveranciers.
Na 157 jaar is Havep verhuisd van een industrieel erfgoed locatie naar een uniek en toekomstbestendig gebouw. De oude en nieuwe locatie liggen op slechts 200 meter afstand van elkaar en markeren de geschiedenis en toekomst van HAVEP in Goirle. Naar ontwerp van Paul de Ruiter Architects is hier het meest circulaire utiliteitsgebouw van de Benelux gerealiseerd. De vorm van het gebouw, de constructie en het installatiesysteem zijn zo ontworpen dat er in de toekomst eenvoudig veranderingen in het gebouw aangebracht kunnen worden zonder dat er delen gesloopt moeten worden.
In het sfeervolle gebouw met moderne faciliteiten wil men invulling geven aan de innovaties in de textielsector. In het gebouw is een Future- en Testlab, trainingsfaciliteiten en het Texperience Center voor de collectie. Het magazijn is in totaal 7.800m2 groot en er is een kantoorgedeelte voor zo’n 100 medewerkers. Ook het atelier Vanhulley is gevestigd in de nieuwbouw. Door deze samenwerking krijgen vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt een opleiding.
Op de oude locatie van HAVEP wordt een nieuwe woonwijk gerealiseerd en is het gebied heringericht. Het industrieel erfgoed wordt geïntegreerd.
Na al deze informatie hebben de deelnemers een inkijkje door het gebouw kunnen nemen.
Het is een avond geworden met een blik op de toekomst en reflectie-momenten uit het
verleden. Onder dankzegging aan Winfried Rooswinkel namen we na 2½ uur met een
goed gevoel afscheid van Texperiënce Centre Havep.

Kees Wouters
Werkgroep Lezingen en Excursies